Kinder discofeestjes organiseren thuis is simpel. (met dit 6 stappenplan)

Door de jaren heen hebben kinderdisco feestjes zich opnieuw en opnieuw bewezen. 

Kids en tieners vinden het heerlijk om hun moves te showen op de dansvloer. 

Volwassenen hebben vaak al alles meegemaakt in het uitgaansleven. Maar voor kinderen zijn die gave lampen in de donkere ruimte en harde muziek een hele indrukwekkende beleving.  

Voor jullie is het leuk om te zien dat ze lekker hun energie kwijt kunnen. En hoe grappig is het als hun schaamte compleet laten varen. Zie je het al voor je? Jouw kindje lachend met de handen in de lucht, springend en giechelend.  Of ze het nu goed kunnen of niet maakt helemaal niet uit. Een energieke sfeer en enthousiasme maakt het onvergetelijk!

Het is natuurlijk enorm cool om al weken te kunnen pronken op school: “ik krijg een echt disco feestje!”

Relaxt is, dat het helemaal niet moeilijk is om een kinderdisco thuis te organiseren. Wanneer je de juiste ingrediënten hebt zijn de voorbereidingen zo gepiept. 

 

 

     

      1. Maak het donker. 

    Om de coole, echte discovibes te voelen moet het lekker donker zijn. Het is een relatief klein dingetje die wel enorm veel verschil maakt. 

    Dit verandert de hele sfeer van even een dansje in de woonkamer naar een heuse spannende experience. 

    Je kan kiezen om de ramen te blinderen. (Met bijvoorbeeld opengescheurde vuilniszakken en tape. Zorg dat elke centimeter is gedicht. Een klein kiertje licht maakt meer verschil dan je denkt.) 

    Maar het is natuurlijk ook een optie om gewoon de dansvloer te openen wanneer het donker is. Bijvoorbeeld in de winter vanaf 17.00 uur of vraag de ouders de kids pas een uur na het avondeten te halen. Zo komt de knaller van het feestje op het einde. 

     

     

       

        1. Regel discolampen

      Bij echte disco’s horen echte lampen. Regel lampen met  zo veel mogelijk kleuren en zo veel mogelijk beweging. Een klein, draaiend bolletje met gekleurde raampjes is niet genoeg. 2 goede, sterke lampen met verschillende gekleurde standen zijn vaak beter dan 10 kleintjes.  

      Vraag of je vrienden en familie wat te leen hebben of kijk op internet of er lampen in de buurt te koop of te huur zijn.

      Ook is het leuk om na te denken over blacklights. Wanneer je goede blacklight in huis hebt kun je allemaal leuke extraatjes creëren. Maar daar meer over in punt 5.

      Het is voor de hand liggend om een grote spiegelbal van zolder te halen. Natuurlijk is dat een top plan! Maar in mijn ervaring is het echte speciale licht-effect creëren lastiger dan je denkt. Wil je het toch proberen? Zet meerdere hele felle lampen vlak op de bal. En laat de bal draaien wanneer mogelijk. Als je het goed puzzelt is je hele kamer verlicht met allemaal kleine glitter-stipjes.

       

       

         

          1. Maak de kamer zo leeg mogelijk.

        Maak de dansvloer in je kamer zo groot mogelijk en zet alle stoelen en zitplekken weg. 

        Er moet natuurlijk ruimte gemaakt worden voor die megamoves en breakdance battles. Hoe meer vrijheid hoe beter. 

        Bovendien, wanneer je de bank en stoelen laat staan zetten kids zichzelf makkelijker aan de kant. Zorg dat de kinderen niet kunnen gaan zitten. Het is namelijk easy om te zitten als je het even niet voelt of als je verlegen bent. En als je eenmaal zit is er een grotere drempel om weer mee te doen.

        Daarnaast danst het ook minder fijn als je merkt dat je bekeken word. 

         

         

           

            1. Kies goede dansmuziek.

          Zoek spotify af naar een leuke kinderdisco lijst of maak er zelf eentje. 

          Kies voor een lekkere dansbare beat waarop ze heerlijk los kunnen gaan. Vaak zijn er tegenwoordig dans-, disco-, of sport remixen te vinden van nummers die de kids al kennen.

          Extra tip: Dansmoves kan je al weken van tevoren samen oefenen. Tijdens het tandenpoetsen, opruimen, tafeldekken of wanneer je elkaar weer ziet na een lange dag op school. De voorpret is het halve feest! 

          Laat de jarige Job meedenken in wat voor nummers hij of zij wil horen. Misschien liedjes van kinderen voor kinderen, k3 of tunes die ze herkennen van tiktok. Test of de nummers lekker dansbaar zijn. Niets is vervelender dan de hele flow verliezen omdat niemand weet hoe ze moeten bewegen op de lastige maat.  

          Ik zou adviseren: Zet geen bewegende beelden van dansende mensen aan op tv. De televisie claimt dan automatisch de aandacht, terwijl je wilt dat de kids samen lol maken. Het is leuk om elkaar in de ogen aan kunnen lachen tijdens het dansen en springen. Voor ouderen kinderen kunnen songteksten op het scherm wel een leuke toevoeging zijn. 

          Misschien is het zelfs een idee om een karaoke-set te regelen!

          Om de ervaring completer te maken kan je natuurlijk ook een DJ booth in je kamer bouwen. Huur een echte DJ in met equipment en al. Of gooi gewoon een zwart kleed over dat oude dressoir in de hoek. Met een stel fancy geknutselde en geverfde pizzadozen kan je zo een DJ-set nabootsen. Maak knopjes van cola doppen en leg gewoon een telefoon met spotify erbij neer. Zo kan elke kinder DJ zijn eigen gang laten gaan. 

           

           

             

              1. Extra: Silent disco,  blacklight, schmink en/of glowsticks.

            Met dit disco-thema kan je het zo gek maken als je zelf wilt. 

            Het is tegenwoordig helemaal hip om een silent disco set te huren. Alle kids krijgen dan een eigen headset met muziek op. Vaak lopen er dan twee of meerdere muziekkanalen langs elkaar.  Je kan switchen tussen de streams wanneer je het nummer niet lekker vind dansen. Het blijft leuk om te zien dat mensen enthousiast los gaan terwijl het eigenlijk stil is in de ruimte. 

            Check of de headsets allemaal goed werken en of ze opgeladen zijn wanneer je ze uitdeelt. 

            Wanneer je blacklights in huis hebt kan je van alles laten gloeien. Laat de kids elkaar schminken met blacklight verf of vaseline. Knoop ze witte repen stof om hun hoofd als Disco Ninja’s of vraag ze allemaal te komen in witte of neon gekleurde kleding. Dat licht zo lekker op in die Blacklights.

            Glowsticks zijn tegenwoordig overal te koop en zien er altijd gezellig uit.

            Je kan ze in ballonnen stoppen om die te laten shinen of er slingers, armbanden, kettingen, brillen en nog veel meer van maken. 

            Tonic water gloeit ook in het licht van een blacklight. Je kan de etiketten er af halen en vervolgens de volle flessen gebruiken als bowl-kegels voor een echte dico bowlingbaan in je huiskamer.  Zolang je ze vervolgens maar buiten openmaakt als je je woonkamer niet plakkerig wilt hebben. De prik kan voor een flinke druk zorgen in de flessen.

             

             

               

                1. Zorg voor een ijsbreker.

              Begin met een nummers met bekende dansjes. (Bijvoorbeeld: All the Single Ladies, Babyshark of een nummer van Tiktok)  Het is makkelijker om lekker te bewegen als iedereen weet hoe. Het voelt veiliger om in een groep mee te doen. Zodra de heupjes los zijn (na bijvoorbeeld 3 nummers) kan je overgaan op nummers met een lekkere dansbare beat. 

              Om de toon te zetten bij jongere kids is het vaak leuk om even lekker gek en enthousiast mee te doen. Wanneer ze helemaal los zijn kan je hen hun eigen gang laten gaan. Bij een tienerfeest moet je dit misschien maar niet overwegen. (om rollende ogen en beschaamde blikken te vermijden. You know what I mean) 

              Probeer aan te voelen of jouw aanwezigheid juist voor enthousiasme of awkwardness zorgt. Neem dat niet persoonlijk, maar laat ze dan zelf een lekkere party houden. Houd de boel natuurlijk wel in de gaten. 

               

              Dit kan alleen maar gezellig worden!